Skip to main content
ArboVisie | Herstellen

Herstellen

In deze fase vindt min of meer het reparatiewerk plaats, het herstellen. Er is immers inmiddels sprake van verzuim. De medewerker is de verzuimdrempel over gegaan en heeft besloten zich ziek/ arbeidsongeschikt te melden. En repareren is in feite vrijwel nooit interessant mits je er geld mee kan besparen en uiteraard je medewerker mee terug kan krijgen.

Het gaat om iets herstellen wat min of meer beschadigd is. In deze fase gaan we op zoek naar de balans tussen de belasting en belastbaarheid uit fase ‘voorkomen’. Een balans tussen de belasting in het werk en de individuele belastbaarheid. Het is dan soms nodig om het werk aan te passen zodat het weer past bij de belastbaarheid, Passende arbeid. We repareren in dit geval dan de ‘werk’ kant.

Het kan echter ook van belang zijn de individuele belastbaarheid van de medewerker te herstellen. Kunnen we de gezondheid positief ‘beïnvloeden’ via bijvoorbeeld interventies of via een goede afstemming met het reguliere zorgcircuit. Moet de medewerker beter worden opgeleid voor het werk dat hij/zij doet? Uiteraard is het evengoed mogelijk zowel de belastende factoren aan te passen als de individuele belastbaarheid.

Meer informatie

ArboVisie helpt uw organisatie het herstel van uw medewerker(s) te bespoedigen. 
Dit doen wij o.a. door het inventariseren van de arbeidsmogelijkheden en het inzetten van verzuimbegeleiding.
Neem gerust contact op voor meer informatie.

ARBEIDSMOGELIJKHEDEN:

Credo in dit deel van het model is net als het credo van de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen); werken naar arbeidsvermogen. Uitgaan van mogelijkheden en niet van beperkingen. Op welke wijze kunnen we het werk (tijdelijk) aanpassen dat het in balans komt met de belastbaarheid op dat moment van de medewerker. Hierin is de term passend werk een belangrijke term.

In principe is dit passende werk van tijdelijk aard. Het geeft de gelegenheid om bijvoorbeeld de belastbaarheid te herstellen.

Lees meer over:

VERZUIMBEGELEIDING:

Medewerkers hebben belang bij inzetbaarheid. Gaat het mis dan gaan ze er veelal sterk op achteruit. Voor leidinggevenden is de opbrengst vrijwel altijd positief, ze hebben de inzet van de medewerker immers nodig. Om de mogelijkheden in de re-integratie te overwegen en te onderzoeken, is het van belang dat de interne en externe begeleiding van arbeidsongeschikte medewerkers goed is georganiseerd en op  elkaar is afgestemd.  De interne begeleiding is de rolverdeling binnen de organisatie zelf.  Welke rol heeft de medewerker zelf als hij/zij zich ziek heeft gemeld? Wat is de rol van de direct leidinggevende? Als er een HR adviseur/ personeelsfunctionaris is, wat doet hij/ zij dan in de  verzuimbegeleiding?  De externe rol in de verzuimbegeleiding is de georganiseerde professionele  verzuimbegeleiding via de arbodienst, een bedrijfsarts of een verzekeraar.
Welke rol speelt een huisarts eventueel een specialist of een therapeut? 
Eén ding staat vast. Werkgever en werknemer zijn in de  eerste twee ziektejaren samen verantwoordelijk voor de re-integratie van de werknemer.

BEGELEIDING:


De hervattingsdrempel:

Intentie is de hervattingsdrempel laag te houden. De medewerker moet geen hoge drempel ervaren om uiteindelijk het werk weer te kunnen hervatten. Goede interne en externe verzuim en re-integratiebegeleiding tijdens de arbeidsongeschiktheid is van groot belang om te komen tot een herstel van de ontstane disbalans.

Daarnaast dient er gekeken te worden welke mogelijkheden er nog wel zijn die passen bij een eventueel verminderde belastbaarheid. Arbeidsmogelijkheden in het eigen werk, ander werk binnen de organisatie of zelfs ander werk buiten de organisatie. Ook hier geldt dat aandacht weer essentieel is. De medewerker betrokken houden bij het werk en bij de organisatie.

We zien in het model ook dat ‘binding en motivatie’ en ‘regels en opvattingen’ invloed uitoefenen op de hervattingsdrempel. Net als voor het zich ziek melden, geldt dit ook voor het zich weer hersteld melden. Voelt de werknemer zich goed bij de organisatie en bij het werk dan zal hij/zij er alles aan doen om het werk weer uit te kunnen voeren. Ervaart de werknemer dit juist niet dan kan dit effect hebben op de terugkeer en zal hij/zij daar mogelijk niet zo’n haast mee maken.  

BELASTENDE FACTOREN:

Wat de belastende factoren in het werk zijn, hangt af van de aard van het werk. Immers kunnen de belastende factoren voor een specifieke afdeling anders zijn dan de andere afdelingen in een organisatie. Dit zelfde geldt voor een bepaalde functie binnen het bedrijf. De belastende factoren voor een kantoorfunctie zijn veelal anders dan de belastende factoren voor een functie binnen de productie.

We maken in de belastende factoren onderscheid in de volgende categorieën (4 A’s): Arbeidsomstandigheden, arbeidsinhoud, arbeidsvoorwaarden en arbeidsverhoudingen.

De volgende diensten die ArboVisie aanbiedt, hangen samen met de belastende factoren.

    RI&E

    De RI& E is in eerste instantie de basis voor verbetermaatregelen, en de input en vliegwiel voor het arbobeleid.

    Werkplekonderzoek

    Een werkplekonderzoek is relevant voor elke werkomgeving, of het nu om een productie omgeving of een kantoor gaat.

    Duurzaam inzetbaarheidsbeleid opstellen

    PSA onderzoeken

    Opstellen PSA beleid, Arbo- en verzuimbeleid vormgeven.

    Veiligheidskundig/ arbeidshygienisch onderzoek


    INDIVIDUELE BELASTBAARHEID:

    Als je belastbaarheid wilt definiëren dan kan dat als ‘de (werk)last die een individu of een gedeelte van het individu kan dragen, zowel op lichamelijk als geestelijk/mentaal vlak’. Het gaat dus om de draaglast/weerbaarheid van de individuele medewerker.

    Het onderdeel belastbaarheid is ten opzichte van de belastende factoren aanzienlijk lastiger te beïnvloeden omdat een groot aantal factoren invloed kunnen uitoefenen. Daarbij komt dat de belastbaarheid per medewerker kan verschillen en zelfs ook per dag of op de dag kan variëren.

    Het is van belang de factoren te kennen die de belastbaarheid van een werknemer kunnen bepalen/ beïnvloeden. Dat maakt het mogelijk signalen op te vangen en te herkennen maar ook de eventuele belasting van de werkeisen (tijdelijk) aan te passen.  Welke factoren beïnvloeden de belastbaarheid van een medewerker? En welke factoren in relatie tot de belastbaarheid kan een organisatie trachten te beïnvloeden? `De diensten van ArboVisie in relatie tot belastbaarheid hangen samen met ‘gezondheid’, ‘leefstijl en leefomgeving’, ‘de privé situatie’ en ‘duurzame inzetbaarheid’.

    De volgende diensten die ArboVisie aanbiedt, hangen samen met de individuele belastbaarheid.

    Maar liefst 1 op de 5 huishoudens heeft risicovolle schulden.

    Iedereen heeft wel eens stress op het werk. Dat is op zich niet erg, werkstress is zelfs goed.

    Voor bepaalde beroepen is een periodieke beroepskeuring  wettelijk verplicht.

    De werknemer kan op grond van de arbowetgeving een afspraak maken met de bedrijfsarts.

    Een belangrijk onderdeel is het aanbieden van een (externe) vertrouwenspersoon.

    Het Preventief Medisch Onderzoek (PMO) evalueert het gevoerde arbo- en verzuimbeleid van de organisatie.

    Er zijn diverse beroepen en functies die vaccinaties nodig hebben bijvoorbeeld in de zorg en groen- en afvalvoorziening.