Sturen
Dit is een belangrijke fase binnen het ArboVisiemodel. Dit is de fase waarin een werknemer besluit zich ziek te melden al dan niet. Het gaat hier om sturen.
Deze keuze, als het een keuze is, wordt in deze fase gemaakt en is afhankelijk van diverse factoren. Factoren waar een organisatie veel invloed op kan uitoefenen. Hoeveel gelegenheid wordt een medewerker min of meer geboden om te verzuimen. Hoe hoog ligt de verzuimdrempel van de individuele medewerker en wat doet de organisatie er aan om deze zo hoog mogelijk te leggen.
We kunnen dit verdelen in ‘binding en motivatie’ en ‘regels en opvattingen’.
Meer informatie
ArboVisie helpt uw organisatie om de factoren te beïnvloeden die een werknemer kunnen doen besluiten om zich wel/niet ziek te melden.
Dit noemen we ‘sturen’.
BINDING & MOTIVATIE:
De mate waarin een medewerker zich gebonden voelt met de organisatie heeft grote invloed op het ziek melden en daarmee de verzuimdrempel. Het bepaalt ook voor een groot deel zijn/haar motivatie om voor de organisatie te werken. Binding met het werk wat men uitvoert, binding met de organisatie, de leidinggevende waarvoor wordt gewerkt en de collega’s waarmee wordt gewerkt.
Gaat de medewerker met een verkoudheid of met hoofdpijnklachten wel of niet aan het werk? De gebonden/ bevlogen en gemotiveerde medewerker zal dit wel doen. De niet gebonden, niet gemotiveerde medewerker misschien niet. Overigens is binding en motivatie ook van belang om werknemers vast te houden voor de organisatie. Een ontevreden medewerker zal immers sneller een andere baan gaan zoeken. En als goede medewerkers vertrekken, verdwijnt met hen ook kostbaar kapitaal in de vorm van kennis en ervaring. Allerlei verstoringen in de processen van de organisatie waar u niet op zit te wachten.
Organisaties die de medewerkers weten te binden en te motiveren hebben minder personeelsverloop en daarmee ook minder kosten voor het werven en opleiden van nieuwe medewerkers.
Het personeel zal bovendien loyaliteit tonen naar de organisatie door initiatieven die worden ondernomen om het personeel te binden. De motivatie wordt hiermee verhoogd wat zal leiden tot een hogere productiviteit/omzet.
Maar hoe doe je dat, binden, motiveren en inspireren? Hoe creëren we een werkklimaat die talent aanmoedigt en beloont?
Lees meer over:
REGELS EN OPVATTINGEN:
Het gaat hierbij om de kracht van het collectief, de collectieve mindset, de regels en de opvattingen binnen de organisatie. Om collectieve waarden en grondbeginselen. Het collectieve element biedt aanknopingspunten voor collectieve beïnvloeding van motivatoren. Het personeel is vrijwel altijd de bouwsteen van de productiviteit. Werkgevers zouden hun werknemers even belangrijk moeten vinden als hun klanten of aandeelhouders. Dat geldt dan ook voor de medewerker die arbeidsongeschikt/ ziek is. De wijze waarop de leidinggevende en de medewerker omgaan met ziekteverzuim kan zeker vorm worden gegeven door de heersende cultuur in de organisatie.
Tel je als verzuimende medewerker nog mee of wordt je letterlijk en figuurlijk buitenspel gezet?
Mogelijkheden:
- Onderzoek naar de verzuimcultuur in een organisatie
- Trainingen/workshops voor leidinggevenden (visie/rol)
- Coachen van leidinggevenden in hun rol binnen de verzuimbegeleiding
- Opstellen verzuimreglement/ verzuimbeleid
De Verzuimdrempel:
De definitie van drempel in het kader van verzuim kan worden opgevat als een grens of een blokkade, maar ook als iets waar u overheen moet stappen of waar u zichzelf overheen moet zetten. De verzuimdrempel ligt voor ieder individu weer anders, het moment om je ziek te melden is dus voor ieder mens verschillend. De verzuimdrempel heeft invloed op de meldingsfrequentie.
Het is voor een organisatie zaak om de verzuimdrempel positief te beïnvloeden en deze hoog te leggen. Een lage verzuimdrempel kan immers betekenen dat een medewerker zich snel ziek gaat melden. We hebben dan veelal te maken met een hoge meldingsfrequentie.
Een te hoge verzuimdrempel daarentegen is ook niet goed. Dat kan er immers toe leiden dat een medewerker te lang doorloopt met klachten. Wanneer hij/zij alsnog moet gaan verzuimen dan zal dit veelal voor onnodige lange tijd zijn. Ook hierin dient een goede balans te worden gevonden.
De verzuimdrempel in het model wordt beïnvloed door ‘Binding en Motivatie’ en ‘Regels en opvattingen’. Door te sturen kan de verzuimdrempel worden verhoogd.
BELASTENDE FACTOREN:
Wat de belastende factoren in het werk zijn, hangt af van de aard van het werk. Immers kunnen de belastende factoren voor een specifieke afdeling anders zijn dan de andere afdelingen in een organisatie. Dit zelfde geldt voor een bepaalde functie binnen het bedrijf. De belastende factoren voor een kantoorfunctie zijn veelal anders dan de belastende factoren voor een functie binnen de productie.
We maken in de belastende factoren onderscheid in de volgende categorieën (4 A’s): Arbeidsomstandigheden, arbeidsinhoud, arbeidsvoorwaarden en arbeidsverhoudingen.
De volgende diensten die ArboVisie aanbiedt, hangen samen met de belastende factoren.
RI&E
De RI& E is in eerste instantie de basis voor verbetermaatregelen, en de input en vliegwiel voor het arbobeleid.
Werkplekonderzoek
Een werkplekonderzoek is relevant voor elke werkomgeving, of het nu om een productie omgeving of een kantoor gaat.
Duurzaam inzetbaarheidsbeleid opstellen
PSA onderzoeken
Opstellen PSA beleid, Arbo- en verzuimbeleid vormgeven.
Veiligheidskundig/ arbeidshygienisch onderzoek
INDIVIDUELE BELASTBAARHEID:
Als je belastbaarheid wilt definiëren dan kan dat als ‘de (werk)last die een individu of een gedeelte van het individu kan dragen, zowel op lichamelijk als geestelijk/mentaal vlak’. Het gaat dus om de draaglast/weerbaarheid van de individuele medewerker.
Het onderdeel belastbaarheid is ten opzichte van de belastende factoren aanzienlijk lastiger te beïnvloeden omdat een groot aantal factoren invloed kunnen uitoefenen. Daarbij komt dat de belastbaarheid per medewerker kan verschillen en zelfs ook per dag of op de dag kan variëren.
Het is van belang de factoren te kennen die de belastbaarheid van een werknemer kunnen bepalen/ beïnvloeden. Dat maakt het mogelijk signalen op te vangen en te herkennen maar ook de eventuele belasting van de werkeisen (tijdelijk) aan te passen. Welke factoren beïnvloeden de belastbaarheid van een medewerker? En welke factoren in relatie tot de belastbaarheid kan een organisatie trachten te beïnvloeden? `De diensten van ArboVisie in relatie tot belastbaarheid hangen samen met ‘gezondheid’, ‘leefstijl en leefomgeving’, ‘de privé situatie’ en ‘duurzame inzetbaarheid’.
De volgende diensten die ArboVisie aanbiedt, hangen samen met de individuele belastbaarheid.
Overgangsconsulent
Medische keuringen
Voor bepaalde beroepen is een periodieke beroepskeuring wettelijk verplicht.
Preventief spreekuur
De werknemer kan op grond van de arbowetgeving een afspraak maken met de bedrijfsarts.
Externe vertrouwenspersoon
Een belangrijk onderdeel is het aanbieden van een (externe) vertrouwenspersoon.
Vaccinaties & prikaccidenten
Er zijn diverse beroepen en functies die vaccinaties nodig hebben bijvoorbeeld in de zorg en groen- en afvalvoorziening.