Verzuimprotocol
Niets is zo vervelend als er (onbedoeld) onduidelijkheid is over wat je van een medewerker kan en mag verwachten tijdens verzuim. En hoever kun je als werkgever gaan en welke stappen onderneem je.
Een verzuimprotocol legt vast wat u moet doen als een werknemer ziek wordt. Het gaat daarbij om de acties van ziek- tot herstelmelding inclusief de verantwoordelijkheden van werkgever en werknemer. Dit zorgt ervoor dat u en de werknemer weten wat er wanneer moet gebeuren.
Soms staan in een cao voor uw branche al afspraken over ziekteverzuim. Een verzuimprotocol kan dit aanvullen, maar mag het zeker niet tegenspreken. Indien een cao of regels in de cao voor ziekteverzuim ontbreken is een verzuimprotocol extra belangrijk. De ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging hebben instemmingsrecht bij het opstellen van het protocol.
Verzuimafspraken kunnen ook vastgelegd worden in de individuele arbeidsovereenkomst of de algemene arbeidsvoorwaarden. Een apart document in de vorm van een verzuimprotocol geeft echter meer duidelijkheid voor uw medewerkers.
Meer informatie
In een verzuimprotocol legt u vast wat u moet doen als een werknemer ziek wordt.
Heeft u nog geen verzuimprotocol en wilt u ondersteuning bij het opzetten hiervan? Neem dan contact met ons op.
Wet Verbetering Poortwachter
Houd bij het opstellen van het verzuimprotocol rekening met de regels van de Wet Verbetering Poortwachter (Wvp). Deze geeft aan wat een werkgever en zieke werknemer moeten doen om de werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Naast de basisregels uit de Wvp kunt u uiteraard regels opnemen die gelden voor uw organisatie.
Uiteraard is het van belang uw werknemers op de hoogte te brengen van het verzuimprotocol zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Zorg dat het verzuimprotocol een onderdeel is van het verzuimbeleid waarin u ook aandacht schenkt aan verzuimpreventie.
Een verzuimprotocol kan zo veel onduidelijkheid over de aanpak van verzuim voorkomen. Daarnaast heeft u als werkgever / leidinggevende altijd iets om op terug te vallen wanneer er onverhoopt discussie ontstaat tijdens een ziekteperiode.
Heeft u nog geen verzuimprotocol en wilt u ondersteuning bij het opzetten hiervan? Neem dan contact met ons op via 0186-624764 of via contact@arbo-visie.nl.