Wat als een medewerker ziek uit dienst gaat
Het kan gebeuren dat een medewerker ziek uit dienst gaat. Dit kan al na een korte periode bv in het geval van proeftijd of een tijdelijk dienstverband. Soms loopt een dossier al langer, afhankelijk van de termijn moeten er een aantal acties worden genomen als werkgever. In iedergeval moet de medewerker altijd worden gemeld bij het UWV.
U meldt uw werknemer ziek op de laatste dag van het dienstverband. Dit doet u via de Verzuimmelder op het werkgeversportaal. Wordt niet aan de meldplicht voldaan dan kan een boete van maximaal € 455,- worden opgelegd. Uw werknemer kan obv deze melding een Ziektewet-uitkering krijgen.
Of er verdere actie nodig is is afhankelijk van de duur van het verzuim:
- Binnen 6 weken na de eerste ziektedag: u hoeft niets aan te leveren
- Tussen de 6 en 10 weken na de eerste ziektedag: u levert een verkort re integratieverslag aan
- Vanaf 10 weken na de eerste ziektedag: u levert een volledig re integratieverslag aan
Wanneer u geen eigen risicodrager Ziektewet bent neemt het UWV de begeleiding en betaling van u over. U betaalt hiervoor een premie. Tevens kan het zo zijn dat u te maken krijgt met extra kosten als de medewerker vanuit de Ziektewet in de WGA terecht komt. De hoogte van de kosten is afhankelijk van de grootte van de organisatie en of u eigenrisico drager WGA bent.
Bent u wel eigen risicodrager Ziektewet dan betaalt u zelf de Ziektewetuitkering. U moet zelf de re-integratie regelen maar u betaalt minder premie. U heeft hierdoor meer invloed op de Ziektewetbegeleiding, maar het kost ook meer werk omdat u zelf verantwoordelijk bent voor de re-integratie en de betalingen. U kunt hiervoor een bureau inschakelen dat u hierbij ondersteunt.
Beëindiging dienstverband tijdens ziekte
Het is meestal niet mogelijk een dienstverband te beëindigen als een werknemer ziek is, ook niet in goed overleg.
De werknemer heeft dan meestal geen recht meer op een ziektewetuitkering. De Ziektewet zegt dat het UWV de ziektewetuitkering geheel of gedeeltelijk zal weigeren als de werknemer het UWV benadeelt. Dit wordt ook wel een ‘benadelingshandeling’ genoemd. Een zieke medewerker mag dan ook niet meewerken aan zijn eigen ontslag als hij een ziektewetuitkering wil.
In een enkel geval kan het dienstverband ontbonden worden wegens ziekte of met wederzijds goedvinden worden beëindigd. Dat kan aan de orde zijn als het voor het herstel van de medewerker beter is als hij uit dienst treedt. Om dan in aanmerking te komen voor een ziektewetuitkering moet de aanvraag wel goed onderbouwd worden met verklaringen van behandelaars. Bij beëindiging met wederzijds goedvinden (ook wel ‘in goed overleg’) sluit je een beëindigingsovereenkomst of een ‘vaststellingsovereenkomst’.
Bron: UWV